Morris Heather – De Tatoeëerder van Auschwitz

Tatoeeerder van AuschwitzIn één zin
De tatoeëerder van Auschwitz is een liefdesverhaal dat zich afspeelt op een plek van verderf, waar hoop op een toekomst het enige is wat de gevangenen in leven houdt.

Quote
Die avond keert hij terug naar zijn blok dat nu bewoond wordt door mensen die hij en Leon eerder hebben gemarkeerd. Hij sluit zichzelf op in zijn kamer. Hij wil geen vrienden maken. Niet vanavond. Nooit meer. Hij wil alleen maar stilte om zich heen. – Heather, M.

Moet je ook lezen
Boyne, John – The boy in te striped pyjama


Synopsis
1942. De jonge Slowaak Lale Sokolov wordt naar Auschwitz gedeporteerd.
Hij heeft zichzelf opgegeven in een poging zijn familie te redden. Voordien was Lale een levensgenieter, een charmeur. Intelligent en met een talenknobbel. Dit komt goed van pas wanneer hij aankomt in de hel van Polen. Hij legt contacten met kampgenoten en bewakers. Zo komt het dat Pepan, een medegevangene, aan de bewakers voorstelt dat Lale hem helpt als tatoeëerder. Een baantje dat Lale heel wat voordelen oplevert. Een andere slaapplek, meer rantsoen en de vrijheid om zich over het terrein te bewegen. Zo tracht Lale om andere gevangenen te helpen, en in het bijzonder Gita. Het meisje waarop hij verliefd wordt zodra ze haar pols aanbiedt om zich te laten markeren. De twee kijken elkaar in de ogen en de vonk slaat over.
Lale smokkelt, koopt bewakers om en tracht voor zoveel mogelijk gevangenen deze marteling draagbaar te maken. Het leven in het kamp gaat door tot de Russen het kamp naderen. Op een helse dag scheiden de wegen van Lale & Gita. Gita wordt op een transport gezet, dat enkel naar de dood kan leiden. Lale staat machteloos aan de kant, verscheurd door de onmacht iets te doen behalve hopen. Hopen dat ze het overleeft en dat ze weer samen komen wanneer deze horror voorbij is, als dat ooit gebeurdt.

Bockie’s View
De tatoeëerder van Auschwitz is een boek dat heel makkelijk leest gezien de achtergrond waarin het verhaal zich afspeelt. Dit is geen historisch naslagwerk maar eerder een liefdesverhaal in een historische setting. Je steekt er niet zo veel van op qua geschiedenis maar het verhaal heeft wel voldoende inhoud om de lezer vast te houden en mee te voeren in dit mooie, romantische verhaal.

Morris neemt de lezer mee in de emoties van het hoofdpersonage Lale en hoe die zich als een duiveltje in een wijwatervat verzet tegen de situatie waar hij zich in bevindt. Aangrijpend en pakkend voor de romantici onder ons, maar net iets te weinig om het lijf om van dit boek een topper te maken.

Heather Morris debuteert met deze roman en pent het levensverhaal neer van een opmerkelijk man. Een man die zich in Auschwitz laat overtuigen door de bewakers om de job als tatoeëerder op zich te nemen, wat kan gezien worden als verraad aan zijn eigen volk. Door zijn bevoorrechte positie heeft hij wel  de mogelijkheid om vele anderen te helpen door voedsel en medicijnen het kamp in te smokkelen.
Het is een roman waarin het hoofdpersonage balanceert tussen goed en slecht, om zichzelf en zoveel mogelijk anderen het leven te redden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s