Lanoye Tom – Zuivering

Lanoye - ZuiveringEen roman over Gideon, een eenzaat die zijn huis en hart openstelt voor Youssef en zijn familie, die het thuisland ontvlucht zijn op zoek naar een veilige plek en een nieuwe start in de hoop de demonen uit het verleden achter zich te laten.

quote
“Ik probeerde lessen te puren uit zijn zijn onverstoorbaarheid. Het geluid dat hij maakte was zoveel leerrijker dan het krakeel van het menselijk gebroed. Kukelekuen naar bloemen die zich slechts een paar weken per jaar laten zien – zo is het leven voor ieder van ons, gezin of geen gezin.” – Lanoye,Tom

Moet je ook lezen
Abdolah Kader – Salam! Europa


Synopsis

Gideon Rottier is een outcast, een zonderling die door zijn spraakgebrek niet in staat is zich op een degelijke manier uit te drukken. Hij wordt bespot door zijn omgeving en collega’s van Extreme Cleaning, een firma die uitgebrande, overspoelde en verwaarloosde huizen reinigt. Wanneer Youssef, een vluchteling, zich aanmeldt bij het bedrijf verandert Gideon’s leven. Hij neemt de man is huis en beschouwt hem als zijn enige ware vriend. Wanneer Youssef tijdens een misgelopen klus Gideon’s leven redt is de genegenheid die Gideon voelt voor hem nog groter. Zo groot dat hij Youssef’s net gearriveerde familie ook in huis neemt.
Wanneer een golf van geweld en aanslagen over het land spoelt, krijgt het ‘samengesteld gezin’ het zwaar te verduren. De hele dynamiek verandert en zowel voor als achter de voordeur heerst er wantrouwen.

Bockie’s view

Zuivering is Lanoye zoals we hem kennen. In een dramatische stijl, boordevol metaforen en op hoog literair niveau. Aangenaam qua stijl maar confronterend door de inhoud.

Het boek vertelt het verhaal van een stotterende man die een vluchteling in huis neemt. Door deze situatie wordt hij verplicht om te gaan met de kritische visie van zijn omgeving, maar ook met zijn eigen waardeoordeel.
Door de aanpak van Lanoye die het boek schrijft vanuit het standpunt van Gideon die zijn verhaal vertelt aan de jou als lezer. Hierdoor word ook jij geconfronteerd met de hele situatie en wordt ook jou waardeoordeel gevraagd.

Zuivering is een boek dat durft te confronteren en geen rekening houdt met het tere zieltje van de lezer. Het creëert een gevoel van ongemak. Intentioneel of niet? Daar kan enkel Lanoye een antwoord op geven, maar gezien zijn portfolio durf ik te stellen dat hij maar al te goed weet waar hij mee bezig was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s