Abdolah Kader – Salam Europa!

Salam EuropaIn Salam Europa! reis je in het gezelschap van de Sjah van Perzië doorheen Europa op bezoek bij historische figuren die mee aan de basis liggen van een continent dat zich onwetend opmaakt voor een periode van verwoestende oorlogen.

Quote
“Vaak verzin ik dingen, maar tot mijn verbazing zijn ze geloofwaardiger dan de werkelijkheid” Abdolah, Kader

Moet je ook lezen
Abdolah Kader – Het Huis van de Moskee


Synopsis
De Sjah van Perzië is een innemend en flamboyant persoon. Hij is opgegroeid in zijn geliefd Perzië volgens eeuwenoude tradities, ver verheven boven zijn onderdanen. Nieuwsgierig als hij is besluit hij om een reis te maken naar Europa. Via Rusland reist hij naar West-Europa, zijn ellenlange karavaan van knechten, vrouwen, kappers en lijfwachten in het kielzog. Hij wordt ontvangen door historische figuren die mee aan de basis liggen van het huidige Europa. Overal wordt hij verwelkomd als een koning en hij geniet met volle teugen. Naarmate zijn reis vordert voelt de Sjah zich echter minder zeker en wordt hij verteerd door twijfels. Is hij een koning van een imperium in verval? Van een rijk dat het aan kennis en technologie, die hij tijdens zijn reis leert kennen, ontbreekt? Hij voelt zich minder en minder op zijn gemak en verliest controle over zijn gevolg en zichzelf.

Bockie’s View
Salam Europa! letterlijk vertaald: Gegroet en vrede zij met u!
Een wens van Sjah Naser ed-Din Kadja aan Europa anno 1870 wanneer hij als eerste Perzische koning Europa bezoekt. Hij treft er een continent aan op de drempel van een revolutie. De industrie draait op volle toeren. Oorlogsschepen, kanonnen en artillerie worden volop geproduceerd en de technologie evolueert sneller dan iemand ooit had kunnen dromen. De Sjah laat zich samen met jou meeslepen in het verhaal van een werelddeel dat zich zonder het te weten opmaakt voor een gruwelijke oorlog.

Het boek is opgebouwd uit verschillende korte fabels, in de stijl van Oosterse  verhalen, en het leest als een trein. Salam Europa! is een aanrader voor iedereen met interesse in de geschiedenis van Europa. Doorheen het verhaal ontmoet je verschillende interessante en historische figuren. Niet elke ontmoeting is op feiten gebaseerd en wetenschappelijk onderbouwd. Feiten en fictie lopen door elkaar maar het verhaal is wel gebaseerd op een historisch document, namelijk het dagboek van Naser ed-Din Kadja. Waar het dagboek te kort schiet laat Abdolah zijn rijkelijke fantasie het overnemen.

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s