Kundera Milan – De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan

KunderaVier verschillende levens in het communistische Tsjechoslowakije kruisen elkaar op hun zoektocht naar liefde, passie, lust en vrijheid.

Quote
“Wie zijn intimiteit verliest, verliest alles. En iemand die zijn intimiteit vrijwillig opgeeft, is een monster.” – Kundera, M.

Moet je ook lezen
Nabokov Vladimir – Lolita

 


Synopsis
Tomas is chirurg in Praag. Hij houdt van het leven. Hij dartelt van de ene vrouw naar de andere, zonder zich aan iemand te binden. Tot Tereza plots bij hem voor de deur staat. Vooral op haar aandringen gaan de twee een verbintenis aan. Tereza is dolblij, maar ze merkt al snel dat Tomas, hoewel die zijn uiterste best doet, zijn woord van trouw veel moeilijker kan houden. Het maakt Tereza ongelukkiger dan ooit en drijft haar tot wanhoop.
Daartegenover staat Barbara, een vroegere minnares van Tomas en een gelijkgestemde ziel. Ze houdt van vrolijkheid, lichtheid en de vrijheid om zich te bewegen. Haar partner Franz doet er alles aan om haar dicht bij hem te houden, maar Barbara laat zich niet makkelijk strikken.
Elk op hun manier worstelen ze met hun eigen beperkingen in hun poging om het perfecte evenwicht te vinden tussen vrijheid en intimiteit.

Bockie’s View
Menig literaire studie, filosofisch onderzoek, en studententhesis werd gewijd aan deze klassieker van Kundera uit 1984. Er valt dan ook heel veel over te vertellen. 
Het verhaal vindt plaats in communistisch Tsjechoslowakije wat het een politieke lading geeft, zeker omdat het daar in eerste instantie werd verboden. Koren op de molen van Kundera, want wie wil er geen boek lezen, verboden door de overheid? 
Daarnaast werd Kundera ook geïnspireerd door heel wat filosofische stromingen en zet het boek aan om zelf het filosofische pad op te gaan.
Tot slot vind ik het enorm interessant voor een leeftijdsgroep tussen 20 en 30 wanneer we op een leeftijd zijn waar we erg zoekende zijn in een relatie. Maar niet getreurd, ook boven de 30 blijft het bekendste werk van Kundera een aanrader die je niet onbewogen laat.

Tip
Ook de film van Kaufman werd een blockbuster en kan je eens bekijken. Kundera zelf was ondanks de zeer goede impact op de verkoopcijfers van zijn boek niet gediend van de film en heeft in de toekomst nooit meer de rechten van zijn boeken afgestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s