Beckman Thea – Kruistocht in Spijkerbroek

Kruistocht in SpijkerbroekEen verhaal waarin een jongen uit de 20e eeuw wordt getransporteerd naar het jaar 1212 en terechtkomt in een Kinderkruistocht vol gevaren op weg naar de Heilige Stad. 
 
Quote
“Honderden grote jongens en meisjes sjouwden met gewonde, zieke of huilende kinderen. Van zingende, biddende kruisvaarders waren ze veranderd in lastdieren.” – Beckman, Thea 

Moet je ook lezen 
Trilogie over de honderdjarige oorlog:
Beckman Thea – Geef me de Ruimte
Beckman Thea – Het rad van Fortuin
Beckman Thea – Triomf van de Verschroeide Aarde


Synopsis
Als experiment wordt Dolf met een materie-transmitter naar het het jaar 1212 getransporteerd. Hij wil er enkele uren doorbrengen in Frankrijk om verslag uit te brengen, maar door een foutje komt hij terecht in Duitsland waar hij Leandro leert kennen. Wanneer hij na enkele uren terug wil keren naar de plek om weer naar het heden te worden getransporteerd kruist een Kinderkruistocht zijn pad. Duizenden kinderen vormen een bewegend obstakel tussen hem en de plek om terug te keren. Het onvermijdelijke gebeurt. Dolf zit vast in het verleden en radeloos besluit hij samen met Leandro mee te trekken met de vele kinderen richting het zuiden.
Hij kan niet aanzien hoe slecht de tocht wordt georganiseerd en door zijn kennis wint hij het vertrouwen van de groep en brengt structuur in de onderneming. Hij maakt veel vrienden waaronder Mariecke, een kleine weesje die hij in bescherming neemt.  Zijn populaire status stoot de oorspronkelijk leiders tegen de borst en de interne spanningen lopen op, terwijl ze zich moeten weren tegen de vele gevaren op hun weg naar het Heilige Land.

Bockies View 
Hoewel het boek al werd uitgegeven in 1973 wilde ik het absoluut op deze blog. Beckman maakt handig gebruikt van de discussie die leeft of de Kinderkruistocht van 1212 al dan niet heeft plaatsgevonden waardoor ze ook haar verbeelding voldoende kan laten werken. 
Misschien lijkt het soms een beetje oubollig en voelt het taalgebruik een beetje verouderd aan, voor mij is het pure nostalgie.

Het is geschreven voor adolescenten en deze doelgroep kan zich makkelijk inleven in het verhaal. Ondanks dat het verhaal zich een goeie 800 jaar geleden afspeelt is het herkenbaar omdat de setting gelijkaardig is aan de moderne tijd: grote groepen jongeren waarin elk zijn plekje en rol zoekt, en waarbij machtsverhoudingen een belangrijke factor zijn.
 Ook het hoofdpersonage, Dolf, spreekt aan door zijn verantwoordelijkheidsgevoel, vindingrijkheid en snelle manier van aanpassen. Kwaliteiten die vandaag broodnodig zijn.
Beckman toont ook de kwetsbare kanten van Dolf. Zaken waar veel jongeren nu ook mee worstelen. 

Ik hoop dat Kruistocht in Spijkerbroek op de leeslijst blijft staan van vele scholen en ouders. Ik hoop dat het jongeren triggert om ook andere boeken van Beckman te lezen, waarbij ik in het bijzonder de trilogie over de honderdjarige oorlog zeker wil aanprijzen. Het heeft mij vroeger heel veel leesplezier verschaft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s