Orwell George – Down and Out in Paris and London

Down and out in paris and londonDown and out is een roman over de armsten der armen op zoek naar werk, inkomen, stabiliteit, vriendschap, een doel en een plek in een overvolle stad.

Quote
“It is curious how people take it for granted that they have a right to preach at you and pray over you as soon as your income falls below a certain level.” – Orwell George

Moet je ook lezen
1984 – George Orwell


Synopsis
Down and Out in paris and London is een verslag van en over Orwell die het probeert te maken als journalist/schrijver in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Hij verhuist naar Parijs maar door enkele tegenslagen zak hij dieper en dieper weg in de armoede. hij neemt zijn intrek in vervallen hotels die hij, naast al het ongedierte, deelt met Boris, een lotgenoot. Samen trachten ze de eindjes aan elkaar te knopen en zoeken ze werk in de verschillende bars en restaurants van Parijs. Wanneer dit niet lukt schrijft Orwell een vriend in Londen met de vraag of die hem een job kan bezorgen. Hij denkt van wel, maar wanneer hij daar toekomst wachten er nog meer tegenslagen.

Bockie’s View
Down and Out is het verhaal van een armoezaaier die als plongeur in cafés of restaurants iets probeert te verdienen. Het is een boek over een man die honger lijdt. Een boek over een sukkelaar, een slachtoffer van het systeem. Maar daarnaast is het ook een verhaal dat voor het eerst een gezicht geeft aan de armoede in deze twee Europese grootsteden. Ongezien voor die tijd want tot dan werd armoede zo veel mogelijk genegeerd door het lezend en schrijvend deel van de wereld dat zich ver verheven voelde boven de marginaliteit die hier wordt beschreven.

Orwell schrijft in een zeer beschrijvende stijl, waardoor het boek soms op een verslag lijkt en minder op een roman, maar het is deze gedetailleerde beschrijving van zijn ervaringen die het boek maakt tot wat het is. Een klassieker en interessant studieobject.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s