Olyslaegers Jeroen – Wil

Wil jeroen OlyslaegerWil is een verhaal over een man die tijdens WOII probeert te overleven in zijn geliefde stad, maar is ook een smeek om vergiffenis voor een duister stukjes Antwerpse geschiedenis.

Quote
“Hoe legt ge uit wat weerloosheid is en tot wat een mens in staat kan zijn als uw toehoorder nooit heeft gevoeld wat het is om een mogelijke smeerlap te zijn, dat het een zegen is en een vloek dat nooit te hebben gevoeld en dat woede in de fauteuil niks meer is dan schijnheiligheid die blind is voor zichzelf” – Olyslaegers J.

Moet je ook lezen
Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans


Synopsis
Antwerpen 1941. Een stad onder bewind van de Duitse bezetter. Lege winkels en gesloten restaurants. Angstige mensen vluchten hun huizen in. Cafés en danszalen worden geclaimd door de Gestapo. Het is door deze straten dat Wilfried Wils loopt. Een zelf-gedeclareerd dichter die agent wordt in het politiekorps van Antwerpen. Op zijn pad komt hij verschillende figuren tegen, elk met hun eigen visie op de aanwezigheid van ‘den duts’ in hun stad. zo heb je ‘Nijdig Baardje’, Wilfrieds mentor in de Franse literatuur, notoir Jodenhater en blij met de komst van de bezetter. Of Lode, vriend van Wilfried, principieel en met lef. En Yvette, de lieftallige zus van Lode die houdt van dansen en verliefd wordt op Wilfried. Deze laatste laveert tussen al deze verschillende werelden, op zoek naar zichzelf en naar een manier om deze duistere periode te overleven. Jaren later neemt Wilfried de pen op en vertelt zijn verhaal aan zijn achterkleinzoon.

Bockie’s View
Wil is een roman die iedereen gelezen moet hebben. Niet alleen omdat het zo goed geschreven is, maar omdat het over een thema gaat dat elke generatie nog steeds aangrijpt. Olyslaegers verwoordt op sublieme wijze hoe moeilijk het is om tijdens een periode van verderf onderscheid te blijven maken tussen juist en fout. De grenzen van goed en kwaad vervagen en wat overblijft is de wil om te overleven is een stad die stijf staan van de spanning en waar wantrouwen heerst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s