Camus Albert – L’étranger

L'étranger - Albert CamusCamus daagt je uit met een roman over een zonderling die, na het plegen van een moord, een proces te verduren krijgt waar men zich samen met hem afvraagt of hij nog past in de samenleving.

Quote
“J’ai compris alors qu’un homme qui n’aurait vécu qu’un seul jour pourrait sans peine vivre cent ans dans une prison. Il aurait assez de souvenirs pour ne pas s’ennuyer.”Camus. A.

Moet je ook lezen
Misdaad en Staf – Fjodor Dostojevski
De ondraaglijke lichtheid van het bestaan – Milan Kundera


Synopsis
Wanneer Meursault verneemt dat zijn moeder is overleden reist hij naar haar dorp om afscheid te nemen. Hij is opgelucht. Het leven is immers zinloos en zonder vreugde. De dood een verlossing. Hij toont zich dan ook niet droevig tijdens de dienst.
Na de begrafenis keert hij huiswaarts en komt Marie tegen, een vrouw waarmee hij reeds een verleden heeft en ze beginnen een relatie. Later, wanneer ze samen naar het strand gaan slaat het noodlot toe. De situatie vormt zich zo dat Meursault een Arabier vermoordt en wordt aangehouden. Wat volgt is een proces. Niet zozeer over de motieven van Meursault maar wel of hij berouw kan tonen en of hij nog past in de samenleving. Een vraag waar hij zelf het antwoord niet op weet.

Bockie’s View
L’étranger maakt deel uit van een select groepje romans die zich niet laten inperken door tijd en ruimte. En moet rede! Het is een roman die tot op heden blijft resoneren omdat het een eeuwenoud filosofisch probleem ter sprake brengt. Het onzinnig en nutteloos bestaan. Iedereen die zich wel eens afvraagt wat hij op deze aardbol doet zal zich met sprekend gemak kunnen identificeren met Meursault.
Camus vergroot het probleem uit, maar het wordt zeker geen karikatuur. Het is niet zweverig, noch filosofisch. Het blijft heel erg aards en herkenbaar voor de lezer.

Tip
Voor de mensen die Frans spreken is dit boek aan te raden zijn de oorspronkelijke taal. Het is één van die boeken die zich niet zo makkelijk laten vertalen. Toegegeven, ik heb zowel de Nederlands als de Franse versie even moeten lezen om alles goed te begrijpen, maar de Franse versie blijft een meerwaarde.

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s