Palahniuk Chuck – Fight Club

Fight Club - Palahniuk ChuckHet boek geeft een ontevreden, verwaarloosde en hopeloze groep mannen een krachtige stem via Fight Club, de anarchistische organisatie van Tyler Durden.

Quote
“We’ve all been raised on television to believe that one day we’d all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won’t. And we’re slowly learning that fact. And we’re very, very pissed off.” – Palahniuk C.

Moet je ook lezen
Post Office – Charles Bukowski


Synopsis
Het hoofdpersonage (de verteller) lijdt aan slapeloosheid. Gelukkig heeft hij de oplossing: hulpgroepen. Door gesprekken met terminale of zieke mensen vindt hij rust. Tijdens een sessie leert hij een andere “faker” kennen, Marla. Een vrouw die gelooft dat ze niet kan sterven wat haar op een destructief spoor zet dat hem nog vaker zal kruisen. Wanneer het hoofdpersonage Tyler Durden leert kennen komen ze samen tot een nog beter alternatief voor zijn slapeloosheid: Fight Club. Een ondergrondse organisatie waar mannen met elkaar kunnen vechten. De verteller trekt in bij Tyler en het huis wordt het kloppend hart van Fight Club, wat meer en meer uitgroeit tot een anarchistische organisatie. Tyler verzint verregaande opdrachten waardoor de verteller zich ongemakkelijk begint te voelen. Het wordt hem te veel maar kan hij Tyler nog stoppen op zijn pad naar totale chaos?

Bockie’s View
Deze roman is veel meer dan een spannend verhaal met een bijtende stijl. Het choqueert, bruuskeert maar brengt ook een probleem ter sprake: ontevreden mannen uit de middenklasse met saaie bureaujobs zonder enig perspectief. Ze zijn niet meer in staat te dromen, verliezen hun mannelijkheid en gaan als zombies door het leven. Dit resulteert in het boek dat deze mannen zich aangetrokken voelen tot Fight Club als reactie op de saaiheid om hen heen. In realiteit zorgt dit fenomeen voor heel wat problemen. Depressies, lusteloosheid, burn-out en identiteitsproblemen zijn maar enkele voorbeelden. Palahniuk brengt een probleem onder woorden dat twintig jaar na datum nog erg herkenbaar en nog lang niet opgelost is.

Velen kennen de gelijknamige blockbuster maar weinigen weten dat het boek van Palahniuk aan de basis lag. Er zijn heel wat inhoudelijke aanpassingen gedaan waardoor het boek toch nog kan verrassen. Ik vond het leuk om te lezen wat de verschillen zijn.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s