Irving John – The World According to Garp ( Guest J.S. Hartman)

The World According to GarpDit boek gaat over hoe je je leven leidt en welke invloed je gedrag en meningen hebben op je omgeving, neergezet in een structuur van verhalen in een verhaal, waar we te allen tijde lering uit kunnen trekken.

Quote
“Sometimes it is the only worthwhile product you can salvage from a day: what you make to eat. With writing, I find, you can have all the right ingredients, give plenty of time and care, and still get nothing. Also true of love.” – Irving J

Moet je ook lezen
Irving John – A Widow for One Year


Synopsis
In De Wereld volgens Garp volgen we het worstelend schrijversleven van Garp, van vóór zijn verwekking tot na zijn dood. Hij brengt zijn kindertijd door op de school waar zijn moeder, Jenny, verpleegster is. Zij is een fervent en later gekend feministe en via haar leert hij allerlei bijzondere personages kennen: transseksuelen, hoeren, een vrouw zonder tong en worstelaars. Ze passeren allemaal de revue terwijl Garp ouder en wijzer wordt. Hij trouwt met Helen, van wie hij kinderen krijgt die hij als zorgzame vader opvoedt. Terwijl Garp zich koppig op het schrijven concentreert waarin hij diepe angsten, wellustige fantasieën en soms boosaardige wraakzucht kwijt kan, gaat het leven onvermoeibaar verder en krijgt de relatie van Helen en Garp een paar rake klappen. Garp blijft vechten voor zijn geluk, onwetend over wat hem nog te wachten staat.

Jillie’s View
Een aantal omstreden thema’s komen aan bod in De Wereld Volgens Garp waaronder opvoeding, feminisme en overspel. Zo klinkt het alsof het hier om een zelfhulpboek voor gefrustreerde huismoeders gaat, maar niets is minder waar. In deze roman wordt een levensverhaal verteld dat treffend is voor velen. Er zit voor ieder wel iets herkenbaars in en net waar de onherkenbaarheid zich tentoonspreidt kan de welwillende lezer veel leren.
We mogen Garp gadeslaan vanuit zijn eigen perspectief maar ook vanuit het standpunt van andere personages. Dit maakt enerzijds zijn vraagstukken en overtuigingen persoonlijk en aanvaardbaar, anderzijds wordt het ons, als buitenstaander, toegelaten om zijn levensvisie compleet belachelijk te vinden.
Irving geeft een eerlijke en onomwonden kijk op hoe we het onszelf en onze omgeving soms onbedoeld moeilijk maken door overbezorgdheid enerzijds en nonchalance anderzijds. Klinkt zwaar, maar de droge humor en lichtvoetige absurditeiten maken het boek tot een roman waarop je je verheugt om verder te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s